Privredna komora Vojvodine

maj 19, 2024

maj 19, 2024

Predstavnici Privredne komore Vojvodine (PKV) – Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV i Dragica Samardžić, viši samostalni stručni saradnik Udruženja usluga PKV, posetile su u petak, 4. maja 2018. godine preduzeće „Krstašica“ doo iz Iriga, koje se bavi proizvodnjom voća (šljive, dunje, kruške, kajsije i grožđa) na površini od oko 14-15 hektara i proizvodnjom kvalitetne rakije.
Preduzeće je ove godine proširilo delatnost i na proizvodnju vina. Rakija se prodaje na domaćem tržištu, ali želja vlasnika je da izgradi svoj turistički proizvod koji će mu omogućiti prodaju i degustaciju domaćih proizvoda na kućnom pragu. Za to postoje idealni uslovi, s obzirom da se voćnjaci i vinogradi nalaze na prostoru koji je veoma značajan za srpsku istoriju. Naime, na prostoru gde se odigrala bitka kod Krstašice 1717. godine u kojoj su srpski oberkapetan Adam Monasterlija i njegovih 300 graničara junački položilo život protiv 30 puta brojnijeg neprijatelja. Ovo mesto je obišao 1786. godine car Josif II Habzburški gde je prema predanju nastao i izvor vode Krstašica.
Ideja vlasnika preduzeća je da se na kulturno istorijskoj priči izgradi turistički proizvod koji će privući domaće i strane turiste, a pod nazivom proizvoda „Krstašica“, izgradi sopstveni brend. Danas se proizvodi rakija „Krstašica“ od šljive, grožđa, kruške, dunje i kajsije. Specijalno proizvedena i brendirana je voćna rakija „Monasterlija“ koja je odležala šest godina u starim hrastovim buradima i koja je opasana vojničkim kaišem u čast hrabrih srpskih graničara.