Privredna komora Vojvodine

maj 17, 2024

maj 17, 2024

Koordinator rada udruženja Privredne komore Vojvodine (PKV) mr Dragomir Đukić i sekretar Udruženja usluga PKV Slavica Hajder, prisustvovali su u četvrtak, 12. aprila 2018. godine konferenciji „Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju“ koju su organizovali Grad Novi Sad i Fondacija „Konrad Adenauer“ uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore.
„Privrednici već duži niz godina ističu da naš obrazovni sistem nije u skladu sa potrebama privrede, i da ga treba prilagoditi njihovim zahtevima. Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju, izuzetno je značajno i mi smo jedina zemlja u regionu koja ima takav zakon u skladu sa evropskim standardima. Prednosti dualnog modela obrazovanja kadrova je višestruk, kako za učenike tako i za privredu. Učenici nakon završetka škole, najčešće ostaju da rade u privrednom društvu gde su bili na obuci i stekli veštine i znanja koja će biti praktična i brže primenjiva, i na taj način imaju obezbeđen posao i bolje uslove za zapošljavanje, a kompanije dobijaju profil radnika koji odgovara njihovom procesu rada, što im je isplativije nego da plaćaju prekvalifikaciju nekoga sa tržišta rada. Dualno obrazovanje je svakako preduslov dugoročnog i stabilnog privrednog rasta Srbije, jer će obezbediti suštinske promene načina razmišljanja i naše budućnosti“, istakla je Slavica Hajder.
Na konferenciji su učestvovali i pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić Garić, direktor kancelarije Fondacije „Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora“ Norbert Bekman – Dirkes, poslanik Bundestaga i izvestilac za stručno i dualno obrazovanje Stefan Albani, član Saveta za privredu hrišćansko-demokratske unije dr Pol Kovic i drugi.
Više informacija možete pročitati na sajtu Grada Novog Sada.