Privredna komora Vojvodine

maj 17, 2024

maj 17, 2024

Istakavši da, kada su u pitanju biznis i poslovna saradnja, granica nema predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio u utorak, 10. aprila 2018. godine 21. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, a svečanosti, ispred Privredne komore Vojvodine (PKV), prisustvovala je Bojana Miljuš, zamenik generalnog sekretara PKV.
„Sajamske manifestacije dobra su prilika da se ’licem u lice’ ostvare novi kontakti, a postojeći učvrste. Kao deo jedinstvenog komorskog sistema, došli smo da podržimo nastup naših privrednika na štandu, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Tokom Sajma, održali smo nekoliko značajnih poslovnih sastanaka na temu uspostavljanja nove, odnosno nastavka saradnje sa dosadašnjim partnerskim, regionalnim privrednim komorama u okruženju“, istakla je danas Miljuš.
Svečanom otvaranju prisustvovali su i član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, premijer Bugarske Bojko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Nakon oficijalnog dela, visoka delegacija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, obišla je štand na kojem su se predstavljali privrednici iz Republike Srbije. Na ovoj sajamskoj manifestaciji, Srbija učestvuje kao zemlja partner pod sloganom „Budućnost nas spaja“, sa 60 kompanija, značajnih izvoznika u više od 120 zemalja regiona i sveta. Među njima su beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, „Knjaz Miloš“, „Nektar“, „Pionir“, „Soko Štark“, „Jugoimport SDPR“, „Er Srbija“, „Zlatiborac“, „Alfa plam“ i mnogi drugi.
Čadež je izjavio da je dosta privrednika koji su na ovogodišnjem Sajmu, već prisutno u BiH u proizvodnim pogonima i da, kako kaže, planiraju proširenje tih fabrika. On je dodao da se nada da će ti planovi biti i ostvareni u toku ove godine.
U okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji PKS-a i Razvojne agencije Srbije, na Mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede – najviše u oblasti prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja.
Sajam, na kojem učestvuje oko 700 izlagača iz 20 zemalja, a među kojima prednjače izlagači iz zemlje partnera Srbije, kao i Kine i zemalja regiona, traje do subote, 14. aprila 2018. godine.