Privredna komora Vojvodine

maj 17, 2024

maj 17, 2024

U Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u sredu 21. marta 2018. godine održana je druga sednica Grupacije za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju, u okviru Udruženja industrije PKV. Sednicom je predsedavala Vesna Zvekić, predsednik Grupacije i tehnički direktor kompanije „Polet“ iz Novog Bečeja.
Nakon verifikacije Programa rada za 2018. godinu, koji je jednoglasno usvojen od strane članova Grupacije, na dnevnom redu se našla i tačka dnevnog reda o dualnom obrazovanju. Konstatovano je da je građevinarstvo kao struka specifična za uvođenje dualnog obrazovanja, ali da je moguće izanaći optimalna rešenja i za ovu oblast. Primera dobre prakse u realizaciji dualnog obrazovanja u AP Vojvodini već ima, između ostalog i u toj delatnosti, samo ih treba promovisati. Jedan od njih je Politehnička škola u Subotici. Direktor škole Iso Planić izneo je niz svojih praktičnih iskustva i rezultata u delu stvaranja kadrova koji mogu da se uključe u funkcionisanje privrede. Objasnio je i specifične probleme sa kojima se susreću u realizaciji ovog zadatka, kao i načine za prevazilaženje ovih problema.

Dualno obrazovanje je kroz pojedinačne inicijative i projekte jednog broja kompanija (pre svega stranih u Srbiji) počelo da se odvija u praksi i pre donošenja Zakona o dualnom obrazovanju. Interes privrede i obrazovnog sistema je da proces dualnog obrazovanja koji počinje i formalno da se primenjuje od školske 2019/2020 započne organizovano, efikasno i da donese korist svima u procesu. Učesnici su istakli potrebu i neophodnost da se javnoj i širokoj promociji obrazovanja za proizvodna zanimanja mora posvetiti veća pažnja kroz organizovanu akciju PKV, škola, privrenika, roditelja, dece i lokalnih samouprava. Zaključak je da primera dobre prakse u realizaciji dualnog obrazovanja u Vojvodini već ima i neophodno ih je promovisati.

Politika upisa u srednje škole trebalo bi da doživi određene promene u pravcu stimulisanja otvaranja više obrazovnih profila za proizvodna zanimanja, kao i stvaranje mogućnosti da se u manjim lokalnim sredinama omogući realizacija dualnog obrazovanja kroz upis manje grupe učenika kada lokalna privreda ima interesa. Određene probleme koji bi mogli biti izraženi, pre svega u užoj specijalizaciji učenika prema potrebi jednog poslodavca, treba na vreme predvideti i obrazovni sistem prilagoditi i uspostaviti tako da se u proces obrazovanja obavezno uključe razvojne i slične institucije.

Sekretar Udruženja industrije PKV mr Zoran Trpovski pozvao je članice da se uključe u sajamske manifestacije, izložbe, poslovne susrete, promocije, prezentacije u zemlji i inostranstvu, što je i bila jedna od tačaka dnevnog reda. Tom prilikom se posebno osvrnuo na predstojeći sajam građevinarstva u Bursi koji će se održati u aprilu 2018. godine.

Pored članova Grupacije, sednici je prisustvovala Sonja Ćato, šef Odseka za obrazovanje iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, predstavnici medija, Jovan Bijelić iz Klaster GRAKOM „Panonija“, a ispred PKV, prisutni su bili i koordinator rada udruženja mr Dragomir Đukić, sekretar Udruženja usluga Slavica Hajder, viši samostalni stručni saradnik Udruženja industrije PKV Nenad Petković i samostalni stručni saradnik Udruženja industrije PKV Aleksandra Matković.