Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

У Привредној комори Војводине (ПКВ), у четвртак, 8. марта 2018. године одржана је друга седница Групације за енергетику и енергетско рударство, у оквиру Удружења индустрије ПКВ.
Том приликом, секретар Удружења индустрије ПКВ мр Зоран Трповски истакао је да су на овој седници дефинисани конкретни кораци у циљу реализације планираних активности.
„Ова Групација бави се тематиком која се тиче привреде у целини. Наиме, важност енергије је толико велика да су теме скоро увек глобално значајне. У раду Групације ћемо заједно покушати да у току ове године дамо одговор у вези са специфичности АП Војводине и могућности да се потенцијали максимално искористе. Верујемо да ће бити покренута питања бити значајна и за ширу стручну јавност из ове области“, истакао је Трповски.
На седници је разматран начин реализације Плана рада Групације за енергетику и енергетско рударство за 2018. године, са предлозима конкретних активности чланова Групације по тачкама овог Плана рада, а све у циљу сачињавања акционог плана за реализацију планираних активности Групације.
„У овој години Групација, ће одржати две редовне и по потреби ванредне седнице, тематске скупове и округле столове, радионице и предавања, сарађиваће са стручним удружењима у вези са областима енергетике и енергетског рударства. Чланови Групације ће, према могућности и темама учествовати у привредно-државним делегацијама, јавним расправама по нацртима и предлозима прописима и сајамским манифестацијама. Као прва активност коју ће Групација организовати, планира се крајем априла ове године одржавање округлог стола на тему: Потенцијали Војводине за производњу енергије из биомасе“, истакла је др Бранислава Лепотић Ковачевић, председник Групације за енергетику и енергетско рударство.
Поменути округли сто, био би организован у просторијама ПКВ. Како истиче др Бранислава Лепотић Ковачевић, циљ округлог стола је сагледавање предности и потенцијала АП Војводине за реализацију пројеката изградње објеката за производњу електричне/топлотне енергије коришћењем обновљивих извора енергије, конкретно биомасе, са ефикасном технологијама. Сагледали би се струковно међуресорски аспекти оваквих пројеката (могућности обезбеђења биомасе, изградња објеката, економски и правни). Догађај би био организован као једнодневни.
Испред ПКВ, седници су присуствовали и координатор рада Удружења ПКВ мр Драгомир Ђукић, секретар Удружења услуга ПКВ Славица Хајдер, виши самостални стручни сарадник Удружења индустрије ПКВ Ненад Петковић и самостални стручни сарадник Удружења индустрије ПКВ Александра Матковић.