Привредна комора Војводине

јул 03, 2024

јул 03, 2024

Привредна комора Војводине (ПКВ) била је данас домаћин сусрета чешких и српских привредника металског сектора, у организацији Европске мреже предузетништва (ЕЕН) и Војводине метал кластера (ВМЦ), који су подржали Покрајински секретаријат за привреду и туризам и ПКВ. На челу чешке делегације, коју чине представници осам компанија металског сектора, јесте директор Регионалне привредне коморе Моравско-шлеске регије Натали Шитаванцова (Natálie Šitavancová).
Председник ПКВ Бошко Вучуревић поздравио је присутне рекавши да војвођански привредници традиционално остварују привредну сарадњу са Чешком Републиком. Истакао је да је током 2017. године, извоз у Чешку Републику повећан за 7,1 одсто у односу на 2016. годину и остварен у вредности 106,9 милиона евра. Увоз је забележио вредност од 110,3 милиона евра што представља повећање од 17 одсто у односу на остварен увоз у 2016. години.
„Унапређење регионалне сарадње један је од примарних задатака ПКВ. Наш циљ је да помогнемо тржишно оријентисаним компанијама, малим и средњим предузећима да прошире своје пословање, повећају извозне капацитете, отварају нова радна места и запошљавају људе. Наша два региона би требало да наставе сарадњу и да организују догађаје баш као што је овај како би се унапредиле економије наше две Републике“, рекао је Вучуревић.
Секретар Удружења индустрије ПКВ мр Зоран Трповски рекао је да робна размена са Чешком Републиком бележи константан раст.
„Када се посматра Војводина, у последње две године та робна размена углавном је уравнотежена, док је на нивоу целе земље присутан релативно значајан дефицит. Сигурно је да постоји простор за даљи раст и унапређење међусобне сарадње тако да очекујемо да овакви сусрети доведу до реализације нових пословних аранжмана“, рекао је Трповски.
Владимир Никић из ЕЕН истакао је да је посета уговорена са ЕЕН канцеларијом Чешке – Регионалном привредном комором Моравско-шлеске области, приликом посете представника ЕЕН Србије Острави, у новембру 2017. године.
„Посебно је значајна чињеница да је иницијатива за организацију овог догађаја потекла од једне чешке компаније, која је, након позитивних искустава у сарадњи са нашим привредницима, својим пословним партнерима из Чешке препоручила интензивирање сарадње са српским компанијама. Надамо се да ће један од резултата ове компанијске посете бити и интензивирање сарадње двеју комора, а која ће отворити нове могућности за будуће повезивање две привреде. Управо завршен скуп је тек први корак, јер се успешност не мери бројем учесника, већ бројем договорених послова, којих ће, сигуран сам, бити у великом броју“, нагласио је Никић.
Након што је директор Регионалне привредне коморе Моравско-шлеске регије Натали Шитаванцова представила регију и привредне субјекте из чешке делегације, присутнима је менаџер ВМЦ Зоран Пекез говорио о раду Кластера и том приликом, представио делегацију српских привредника, коју је чинило око 20 привредних субјеката.
„ВМЦ има дугогодишњу сарадњу са металцима из Чешке. Имамо Споразум о сарадњи и плодну економску сарадњу посебно са њиховим „Havirovsko-karvinsky KOVO KLASTER“ из Остраве. У последњих неколико година њихови представници боравили су три месеца у студијској посети нашем кластеру и компанијама које су чланови ВМЦ. Посебно је значајно што је покренута спољнотрговинска размена. Из Србије је започео извоз пољопривредне механизације намењене малим и средњим газдинствима у Чешкој. Из Чешке је започео пласман опреме и материјала за заваривање. Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржао је ВМЦ да уради Истраживање потенцијала тржишта Чешке за извоз пољопривредне механизације намењене малим и средњим газдинствима у Чешкој“, рекао је Пекез.
Пекез је најавио и наступ војвођанских металаца-произвођача пољопривредне механизације и опреме, у организацији ВМЦ, на предстојећем „TECH AGRO“ сајму у Брну (Чешка). Сајам се одржава од 8. до 12. априла ове године и биће организовано присутно седам компанија из ВМЦ.
Данашњем сусрету привредника присуствовали су и начелник Одељења за предузетништво и занатство при Покрајинском секретаријату за привреду и туризам Мирјана Михајловић, стручни сарадник за извоз, иновације и оперативни менаџмент ВМЦ Мирјана Томин, сарадник на развојним пројектима ВМЦ Милица Јовичић, виши самостални стручни сарадник Удружења индустрије ПКВ Ненад Петковић.