Привредна комора Војводине

авг 02, 2024

авг 02, 2024

Више од 70 аустријских и српских компанија окупило се данас у Бечу на конференцији „Serbia meets Austria – Explore Serbia’s industrial hub Vojvodina“, на којој су представљени потенцијали за улагање у Војводини. Организатор конференције је консалтинг кућа „Grimex Consult“ из Беча, уз подршку Покрајинске владе и Привредне коморе Војводине (ПКВ). Делегацију АП Војводине предводили су председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник ПКВ Бошко Вучуревић.
Председник Покрајинске владе том приликом рекао је да је данашње окупљање привредника још један важан корак у продубљивању добре сарадње која постоји између Србије и Аустрије. Додао је да је Аустрија међу земљама које предњаче по броју инвестиција у Србији, где тренутно послује преко 500 аустријских компанија, с уложеним капиталом преко три милијарде евра. Мировић је истакао да међусобна робна размена између Србије и Аустрије бележи континуирани раст, те да значајну улогу у томе имају и компаније које послују у Војводини.
Председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да је данашњи сусрет један од корака ка унапређењу сарадње привредника Аустрије и Војводине.
„Желео бих да истакнем да се привредна активност Војводине почев од септембра 2014. године налази на путањи континуираног раста. Прерађивачка индустрија представља водећи сектор српске привреде који креира око 15 одсто БДП и упошљава око 37 одсто запослених у Војводини у 2016. години. О значају овог сектора говоре и подаци који се односе на увоз и извоз Војвођанског региона са Аустријом. У структури извоза и увоза, посматрано по секторима, уочава се да прерађивачка индустрија чини 90 одсто укупног извоза, односно 73 одсто укупног увоза из Аустрије. Трговина на велико и мало чини 3,4 одсто извоза, односно 23 одсто увоза из Аустрије. Сектор пољопривреде чини 3,3 одсто извоза, односно 1,4 одсто увоза из Аустрије“, рекао је Вучуревић.
Додао је да се у укупној спољнотрговинској робној размени Војводине са светом, Аустрија налази на осмом месту и чини 3,4 одсто војвођанске укупне размене.
Присутним се обратио и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић који се осврнуо на могућности унапређења економске сарадње покрајине Војводине и Аустрије. Он је навео да је у новој економској политици у Војводини, посебан акценат стављен на индустрију.
„У укупном бруто домаћем производу Војводине, који се креће око 10 милијарди долара, индустрија учествује са нешто више од 45 одсто“, рекао је потпредседник Милићевић додајући да Војводина тренутно има 24 комплетно опремљене индустријске зоне и 32 индустријске зоне чија изградња је у току.
Делегација из АП Војводине, у којој је био и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ и заменик генералног секретара ПКВ Бојана Миљуш, у оквиру дводневне посете Аустрији, посетила је компанију Dunapack packaging, која производи папирну амбалажу, и заинтересована је да своје пословање прошири на територију Војводине.

Више можете прочитати на сајту Покрајинске владе.