Привредна комора Војводине

авг 02, 2024

авг 02, 2024

Конференција под називом „За развој привреде, уз унапређење трипартитног социјалног дијалога“, у организацији Покрајинског социјално-економског савета, а уз подршку Привредне коморе Војводине (ПКВ), одржала се у петак, 8. децембра 2017. године у ПКВ.
Конференцију је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић, а председник ПКВ Бошко Вучуревић изложио је статистичке показатеље у материјалу „Актуелна привредна кретања у АП Војводини, у периоду јануар – октобар 2017. године“.
У свом обраћању, Мировић је нагласио да је Покрајинска влада спремна на трипартитни дијалог, јер као је навео, интензивног, континуираног и одрживог економског развоја не може да буде ако сви његови актери томе не дају максималан допринос, нити може да га буде ако сви они кроз тај развој, у највећој могућој мери, не остваре и своје интересе.
„Економски развој, мада свакако најважнији, није сам себи сврха. Његова сврха јесте бољитак за све – и за запослене и њихове породице, и за послодавце и, најзад, за државу која, поред привреде, мора да обезбеди и услове за напредак свих других области друштвеног живота“, рекао је Мировић додајући да је отуда важност трипартитног дијалога, као континуираног друштвеног процеса – изузетно велика.
Он је још додао да сви показатељи указују на тренд интензивног економског развоја, што је најважније питање за Србију и Војводину.
„Стога је и покрајински буџет, који ће сутра бити усвојен на седници Покрајинске владе, конципиран тако да смо повећали средства која ћемо преко Управе за капитална улагања усмерити у капиталне пројекте, у капиталне пројекте, односно са овогодишњих 7,3 милијарди повећана су на 9,7 милијарди динара“, рекао је Мировић додајући да ће се наставити и са директним субвенционисањем отварања нових фабрика и нових радних места преко Развојне агенције Војводине, са уређивањем индустријских и радних зона и низом других мера које ће допринети још бржем економском развоју.
Том приликом, председник Вучуревић говорио је о актуелним привредним кретањима, те се осврнуо на спољнотрговинску размену АП Војводине, БДП, инфлацију, индустријску производњу, зараду, запосленост, јер су, како је рекао, све ово важни сегменти за побољшање животног стандарда.
„У односу на исти месец претходне године, у октобру 2017. године, уочава се номинални раст просечних зарада у готово свим секторима делатности осим у сектору рударства, сектору грађевинарства, финансијских делатности и делатности осигурања и у сектору пословања некретнинама где је забележено незнатно смањење. Потрошачке цене производа и услуга личне потрошње у октобру месецу 2017. године, у односу на ниво цена у истом месецу претходне године, више су за 2,8 одсто. У поређењу са нивоом цена у септембру месецу текуће године, потрошачке цене у октобру 2017. године су повећане за 0,2 одсто. Почетком 2018. године, очекује се успоравање инфлације. Посматрано на средњи рок, према пројекцији НБС међугодишња инфлација ће се кретати у границама циља 3 плус 1,5 пп и у наредне две године“, рекао је Вучуревић.
Када је реч о запосленост, истакао је да према подацима РЗС добијеним из базе Централног регистра обавезног социјалног осигурања, број запослених на крају трећег квартала, међугодишње посматрано, већи је за 3,1 одсто. Посматрано за исти период, у региону Војводине, на евиденцији НЗС, пријављено је за 14,6 одсто мање лица у односу на стање у октобру месецу претходне године.
Председник Уније послодаваца Војводине и председавајући ПСЕС Станко Крстин представио је материјал „Социјалним дијалогом до унапређења привреде“, док је председник Савеза самосталних синдиката Војводине и члан Колегијум ПСЕС Горан Милић презентовао „Активности на унапређењу трипартитног социјалног дијалога у градовима и општинама на територији АП Војводине“.