Привредна комора Војводине

авг 02, 2024

авг 02, 2024

Председник Привредне коморе Војводине (ПКВ) Бошко Вучуревић и самостални стручни сарадник за међународну сарадњу ПКВ Милан Стојанов присуствовали су у уторак, 21. новембра 2017. године у Скупштини Аутономне покрајине Војводине свечаној седници Скупштине Регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса, која се организује поводом 20 година од оснивања Еврорегије ДКМТ.
Седницу су отворили председник Покрајинске владе и председавајући Регионалне сарадње ДКМT Игор Мировић и председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор.
„Еврорегион ДКМТ је у прве две деценије испунио своју мисију, јер смо кроз читав низ пројеката успели да се боље упознамо, да подстакнемо једни друге на додатне видове сарадње и да кроз читав низ пројеката ту сарадњу и утемељимо“, истакао је Мировић.
Додао је да оправданост идеје о прекограничној сарадњи и повезивању упечатљиво потврђују преко 30 заједничких пројеката који су, у међувремену, реализовани.
„Ових 20 година уназад могу, у име АП Војводине, да оценим као веома добрим. У наредних 20 година ћемо покушати, и то ће бити део улоге Војводине у овом процесу, да сарадњи дамо нове облике и нова значења, да је учинимо још ефикаснијом, још дубљом и још плодотворнијом“, рекао је Мировић.
Председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор рекао је да је Еврорегија ДКМТ променила на боље животе преко пет милиона људи који живе у овом подручју.
„Надам се да ћемо у будућим пројектима вратити фокус на изворну идеју сарадње у трограничју, уз неговање билатералне сарадње. Друга сугестија тиче се потребе да заједнички прођемо кроз Стратегију ДКМТ која је усвојена пре 10 година. Полазећи од чињенице да се и шири европски и регионални контекст мења, мишљења сам да је нужно редефинисати стратешке циљеве за нову деценију“, рекао је Пастор.
Еврорегија ДКМТ основана је 21. новембра 1997. године у Сегедину. Циљ су развој и проширење сарадње између локалних самоуправа из пограничних подручја Мађарске, Србије и Румуније, на плану привреде, образовања, културе, науке и спорта, као и подршка укључења региона у процесе европске интеграције.
Чланице Еврорегије ДКМТ данас су жупаније Арад, Тимиш и Караш Северин из Румуније, Чонград и Бач Кишкун из Мађарске и АП Војводина из Србије.