Привредна комора Војводине

авг 01, 2024

авг 01, 2024

Самостални стручни сарадник Удружења услуга Привредне коморе Војводине Александра Матковић присуствовала је у петак, 1.септембра 2017. године, свечаном отварању фестивала Царски Сирмијум – Град легенди, која се одржава у организацији Туристичке организације Града Сремска Митровица, а под покровитељством Министарства, трговине, туризма и телекомуникација и Града Сремска Митровица.
Манифестацију је отворио председник Скупштине Града Томислав Јанковић, а присутне је поздравила и директорица Туристичке организације Сремска Митровица Светлана Сабо.

Овај тродневни културно-забавни догађај, са занимљивим програмима изведеним у Градском парку и на Летњој позорници у Сремској Митровици, кроз различите садржаје упознао је публику са далеком прошлоћу Сирмијума, једна од престоница некадашњег великог Римског царства.

У оквиру програма, изведена је представа „Сирмијум град императора“. У Градском парку на римској трпези, посетиоци су могли да се упознају са рецептима, обичајима, тајнама римске кухиње и да дегустирају припремљена јела и вина фрушкогорских винарија, потомака Пробусових винограда. Уприличена је и посета подруму вина на Житном тргу „Драганов гушт“.

Фестивалу је присуствовао и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, амбасадорка Аустралије Њ.Е. Џулија Патриши Фини, представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Покрајинског секретаријата за културу, градоначелник Зворника Зоран Стевановић, заменик ректора Универзитета у Сиднеју проф. др. Ричард Мајлс.

Сремска Митровица је и највећи град у Срему, административни центар Сремског округа и један од најстаријих градова у Војводини и Србији. Град је смештен на левој обали реке Саве. Антички град Сирмијум називан је и „славном мајком градова“. Бројни римски цареви су рођени у или у близини Сирмијума.