Привредна комора Војводине

авг 01, 2024

авг 01, 2024

Туристичка делегација Војводине, у организацији Удружења услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ), у уторак, 4. јула 2017. године, посетила је Бању Морахалом у Републици Мађарској. Делегацију су чинили представници војвођанских бања, хотела, туристичких агенција, туристичких организација и локалних самоуправа, а испред ПКВ делегацију су предводили секретар Удружења услуга ПКВ Славица Хајдер и виши самостални стручни сарадник Удружења услуга ПКВ Драгица Самарџић.

Сусрет је организован у сарадњи са менаџментом туристичке организације (ТДМ) Бање Морахалом, а војвођанску туристичку делегацију дочекали су градоначелник Морахалома Золтан Ногради (Zoltán Nógrádi), директорка ТДМО Мариан Штампф (Stampf Mariann) и директор хотела „Еликсир“ Жолт Берта (Berta Zsolt).
– Основни елеменат конкурентности на туристичком тржишту је квалитетно управљање дестинацијом, са развијеним јавно-приватним партнерством, без ког нема квалитетног дестинацијског менаџмента. Ефикасно управљање дестинацијом подразумева интегрисан развој и интегрисан маркетинг, синергију туристичких производа, угоститељских капацитета и свих природних и културних ресурса. Закон о туризму је дао могућност оснивања дестинацијске менаџмент организације (ДМО), а позитивни примери у земљама региона, потврдили су оправданост повезивања јавног и приватног сектора, истакла је Драгица Самарџић.
Један од позитивних, нама најближих, примера је Бања Морахалом у Републици Мађарској. Морахалом је мали град и туристичко место у области Жупаније Чонград. Налази се око 20 километара западно од Сегедина, шест километара је удаљен од српске границе, а око 15 од граничног прелаза Хоргош. Иако у граду, чија је укупна популација око 6000 становника, постоје напори да се оживи индустрија, Морахалом своју популарност дугује термалним базенима термалног центра „Ержабет“.
– Ради ефикаснијег и квалитетнијег управљања туристичком дестинацијом, локална управа града Морахалом формирала је ТДМ организацију чиме је успела да обезбеди финансијску подршка из фондова Европске уније и направи препознатљиву туристичку дестинацију у региону и шире. Преношење њихових искустава као пример добре праксе, може да допринесе развоју локалних самоуправа и туристичких дестинација у нашем региону, додала је Самарџић.
Војвођанска туристичка делегација обишла је резерват бизона „Нађсекшош“, хотел „Еликсир“, бањски комплекс „Света Елизабета“, кућу вина, спортске терене, објекат за коњичке игре. У бањском комплексу Морахалом на годишњем нивоу оствари се 140.000 ноћења, а ово место посети 500.000 купача.