Привредна комора Војводине

авг 01, 2024

авг 01, 2024

У најновијем броју недељних новина НС репортер, можете прочитати текст о сарадњи Привредне коморе Војводине (ПКВ) и новосадских високошколских институција.

– Један од приоритетних циљева ПКВ је увезивање науке и привреде, како би се ојачао привредни амбијент на простору АП Војводине, рекао је председник ПКВ Бошко Вучуревић након потписивања Споразума о пословно-техничкој сарадњи између ПКВ и Високе пословне школе струковних студија (ВПШСС ) у Новом Саду.

Циљ потписивања Споразума јесте успостављање дугорочне пословне сарадње, која подразумева заједнички рад на реализацији студијских програма, повезивање са привредним субјектима у сврху обезбеђивања стручне праксе за студенте ВПШСС.

– Споразумом су обухваћена и заједничка истраживања, рад на пројектима, као и организација стручних и научних скупова, додао је Вучуревић.

ВПШСС једина је висока пословна школа на територији АП Војводине и, као школи таквог профила, неопходна је сарадња са привредом, речено је на састанку након потписивања Споразума.

– Наш циљ, мисија и намера јесте да успоставимо што тешњу сарадњу са предузећима са територије АП Војводине, како би наши студенти могли што пре и што боље да се позиционирају на тржишту рада, тачније да се запосле одмах након завршених студија, истакла је директорка ВПШСС др Јелена Дамњановић.

Средином јуна ПКВ је озваничила сарадњу и са Факултетом техничких наука, Универзитета у Новом Саду потписавши Споразум о пословно-техничкој сарадњи. Том приликом, декан ФТН проф. др Раде Дорословачки истакао је да је са овог Факултета изникло преко стотину компанија, углавном у ИТ сектору.

– Ми сада желимо, захваљујући ПКВ да проширимо то и на остале домене – машинство, грађевина, саобраћај и тиме постигнемо што већу сарадњу са привредом. Надам се да ћемо сада и у осталим областима, као што смо успели у ИТ сектору, побољшати ту симбиозу између привреде, науке и образовања и у осталим сегментима, нагласио је Дорословачки.

ПКВ је до сада озваничила сарадњу и са Природно-математичким факултетом, Универзитета у Новом Саду, као и са Универзитетом Едуконс.

– Сматрам да је образовање од примарне важности за паметан привредни раст и због тога ПКВ ради на увезивању науке и привреде на територији АП Војводине, рекао је председник ПКВ Бошко Вучуревић.