Привредна комора Војводине

авг 01, 2024

авг 01, 2024

 

Управни одбори Привредне коморе Војводине (ПКВ) и Привредне коморе жупаније Чонград, Сегедин одржали су у петак, 16. јуна 2017. године у ПКВ заједничку свечану седницу.

– Циљ је подизање атмосфере и стварање привредног амбијента како би се привредници из жупаније Чонград осећали пре свега пријатно и видели да у нама имају партнере за развој привреде, те да ћемо и даље наставити континуирану сарадњу. Без обзира на традицију која постоји између наше и мађарске привреде, и уопште између жупаније Чонград и АП Војводине, ми желимо да унапредимо ту постојећу сарадњу, а данашња седница је почетак, додао је Вучуревић.

Председник Привредне коморе жупаније Чонград Пал Немеши (Nemesi Pál) истакао је да је ово практично други корак у сарадњи ове две коморе и подсетио је да је делегација ПКВ на пролеће ове године боравила у Сегедину када су направљени први потези и дефинисане основе даље заједничке сарадње.

– Након тога, уследио је Пољопривредни сајам у Новом Саду, где смо и сами били присутни и ту смо видели какве су потенцијалне могућности економске сарадње између две области. На бази тога, договорили смо се да се поново видимо у Новом Саду и  да покушамо да издејствујемо конкретне кораке, односно конкретне облике сарадње.  То је заправо основни циљ данашњег скупа, рекао је Немеши.

Међу члановима делегације Привредне коморе жупаније Чонград има доста привредника који већ имају остварене пословне контакте са привредницима са територије АП Војводине.

– Основни циљ нашег данашњег састанка је да видимо каква је сад привредна атмосфера овде у Србији, какви су прописи када је привреда у питању, како бисмо на бази тих информација стекли још више сазнања о вашој средини и отварању нових путева за сарадњу, нагласио је потпредседник Привредне коморе жупаније Чонград Шандор Палоташ (Palotás Sándor).

Посебно је значајна сарадња коју ова два региона остварују у области туризма. Туристичка организација Војводине (ТОВ) преко десет година ради пројекте прекограничне сарадње, а управо са жупанијом Чонград је направљен пројекат којим ће се афирмисати Потисје, које је ушло у Стратегију развоја туризма Републике Србије.

– Треба нагласити да из године у годину број туриста у Војводини расте. Према званичној статистици Републичког завода за статистику, мађарски туристи се налазе на четвртом месту према броју посета, а остварују све више и више ноћења. Сви ти подаци говоре да је Војводина атрактивна и да има шта да понуди, односно да су наши производи атрактивни земљама у региону, нагласила је директор ТОВ Наташа Павловић.

– Унапређење регионалне сарадње један је од примарних задатака ПКВ. Размена добре праксе у области тржишног пословања и заједнички рад на побољшању привредног амбијента, свакако ће учинити привредне субјекте на нашим територијама конкурентнијим, додао је Вучуревић.

Свечаној седници присуствовали су и генерални секретар Привредне коморе жупаније Чонград Жужана Олах Трашерне, директор сектора за подршку инвестиција Развојне агенције Војводине Иван Боровчанин, саветник за стране директне инвестиције Ана Мушкиња, председник Мађарско-српске трговинско-индустријске коморе Ђерђ Терек.