Privredna komora Vojvodine

maj 19, 2024

maj 19, 2024

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević održao je danas radni sastanak u vezi sa organizacijom jedne nove sajamske manifestacije o tešnjoj, konkretnoj saradnji između nauke i privrede, koja bi trebalo da doprinese ubrzanom ekonomskom razvoju.

Organizovanje prvog Sajma nauke i privrede podržali su svi učesnici današnjeg sastanka: potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživački delatnost prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Obrazlažući ideju da se održi prvi Sajam nauke i privrede, Đorđe Milićević je ovom prilikom istakao da smo dostigli takav stepen razvoja privrede kome je potpora nauke, novih tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija zapravo potrebna kako bismo postignuti privredni rast dodatno ubrzali.
„Mislim da je ovo pravi trenutak, kada je zaustavljen negativni tok koji smo imali, i kada smo u poslednji tri,četiri godine, kroz sanaciju fiskalnog sistema pre svega, ali kroz sanaciju ukupnog ekonomsko-privrednog sistema, došli u poziciju da ponovo ostvarujemo rast društvenog bruto proizvoda. Sada je potrebno taj rast podstaknuti dodatnim indukcijama, a verujem da one mogu doći najpre iz sfere nauke i kroz saradnju nauke i privrede“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Milićević se učesnicima sastanka zahvalio što su podržali inicijativu da se u toku ove godine održi prvi sajam nauke i privrede. U razgovoru se pokazala puna opravdanost održavanja takvog sajma, čiji rezultati i efekti će biti vidljivi ne samo u oblasti privrede, malih i srednjih preduzeća koja nemaju svoja razvojna odeljenja i kojima je zato pomoć nauke posebno potrebna, već i u oblasti poljoprivrede, u kojoj ima velikog prostora za primenu novih znanja u cilju obezbeđivanja profitabilnije proizvodnje. Novosadski sajam će biti bogatiji za još jednu značajnu manifestaciju, a Univerzitetu u Novom Sadu biće omogućeno unapređivanje jednog glavnog segmenata delovanja, a to je transfer znanja u konkretne privredne projekte.

Današnji skup sa pet članova Pokrajinske vlade, rektorom UNS-a, direktorom Novosadskog sajma i predsednikom Privredne komore Vojvodine postao je Organizacioni odbor za održavanje prvog sajma nauke i privrede u 2017. godini, kojim će predsedavati potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.
Pokrajinska vlada će biti pokrovitelj sajma i stožer aktivnosti u organizovanju ove manifestacije. Na sastanku su Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam zaduženi da budu nosioci posla, u saradnju sa Novosadskim sajmom, oko organizovanja Sajma nauke i privrede.

Takođe, dogovoreno je da se predsedniku Pokrajinske vlade predloži formiranje tima koji bi radio na izradi posebnog strateškog dokumenta o višegodišnjoj saradnji Pokrajinske vlade i Novosadskog univerziteta, a u cilju tešnjeg povezivanja nauke i privrede.

Izvor > http://www.vojvodina.gov.rs