Привредна комора Војводине

јул 12, 2024

јул 12, 2024

У Привредној комори Војводине у организацији Удружења пољопривреде  одржан је тематски скуп „ Производња , откуп и пласман меда“ .

У уводном обраћању секретар Удружења пољопривреде Младен Петковић истакао је да Република Србија располаже , према подацима РЗС , са 976 000 кошница . У 2021. години произведено је 7 438 тона меда . Извоз меда за првих девет месеци из Републике Србије мањи је за 19, 9 %  у односу на прошлу годину, а извоз је повећан за 21, 5 % .

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић говорио је о актуелном стању у пчеларству , повећаном увозу меда као и последицама увоза за пчеларе. У 2022. години у Европу је увезена велика количина меда  из  Кине , а укинута је царина за увоз меда из Украјине , те је како је истакао Живадиновић европско тржиште презасићено  медом. Вишак меда из Републике Србије који је усмерен ка извозу , због презасићености европског тржишта нема конкурентне  цене , те је то један од разлога смањеног извоза меда у овој години истакао је Живадиновић.

Присутни су истакли да  је велики проблем у пчеларству неадекватно прскање заштитним средствима на њивама и воћњацима услед чега долази до тровања пчела.

Скупу су присуствовали и председник СПОВ Саша Чолак, пчелари тог удружења , као и чланови Групације за пчеларство ПКВ.

Пре скупа у Привредној комори Војводине одржана је конститутивна седница групације за пчеларство Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине.  Групација броји 13 чланова , а изабрани су на период од четири године. За председника Групације изабран је Радомир Влачо, пчелар из Сечња, а за заменика Славица Јуришић, пчелар из Бача.

Чланови Групације ће разматрати предлоге закона  и прописа који се односе на ову делатност , ради унапређења рада и доприноса развоја пчеларства.