Привредна комора Војводине

јун 22, 2024

јун 22, 2024

Привредна комора Војводине обележила је 105 година постојања и рада. Свечаност која је уприличена у Конгресном центру Новосадског сајма окупила је представнике привреде из наше земље и региона, представнике институција и медија.

Тадашња Трговачко- занатска комора основана  је 1. фебруара 1919. године у здању Матице Српске у Новом Саду. Један од оснивача био је Коста Миросављевић.

Управо историја је доказ да смо кроз векове умели да се удружимо , јер појединац , ма колико био успешан нема снагу уједињене привреде поручио је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Глобална ситуација утицала је свакако и на прилике у нашој земљи.

Упркос томе макроекономска стабилност у нашој земљи је очувана и стабилна  , што потврђују и подаци. Према  процени  реални раст БДП-а у Републици Србији у четвртом кварталу  2023. годинe  износио     је  3, 8 %  међугодишње посматрано.

Процењује се да је укупна економска активност у Републици  Србији забележила раст од  2, 5 %. Mеђугодишња инфлација у Србији је наставила да успорава и крајем године, износила  је 7,6%, што је готово двоструко ниже него на крају 2022. године.

Индустријска производња АП Војводине  у прошлој години у односу на претходну , забележила је  раст од 3 % истакао је Вучуревић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је   да  буџет АП Војводине у 2024. години износи  око милијарду евра.

„Већ смо у овој, али и прошлој години, имали смо 400 милиона евра капиталних расхода, што значи 80 инвестиција које су вредне око четири милиона евра појединачно, са развојем привредних и индустријских   зона. То даје слику Војводине која је била и биће део  великог заједничког тима и подухвата да Србија изађе из кризе у којој је била до пре седам-осам година, и да до краја 2027.  утростручи бруто друштвени производ“, истакао је Мировић.

Мировић је овом приликом изразио велико поштовање за све људе који су учествовали  у привредном и економском развоју АП Војводине.

На свечаности су уручене награде и признања најуспешнијим привредним друштвима у области пољпривреде, индустрије и услуга као  и појединцима за протеклу  годину.

Награда „ Коста Миросављевић “ уручена је компанијама  „Фруеко“ , „ Дем Кулпин“, „ Вега ИТ“, Наташи Силађи- најуспешнијој привредници  и Горану Пекезу- најуспешнијем привреднику.

Признање „ Златно перо привреде“ уручено је новинару РТС-а Милану Срдићу.