- novembar 26, 2018
- Posted by: admin
- Categories: ПКВ, Удружење индустрије
Nema komentara
Sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine (PKV) mr Zoran Trpovski prisustvovao je u petak, 23. novembra 2018. godine edukativnom seminaru na temu unapređenja proizvodnje i plasmana sira u Vojvodini. Seminar je održan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i okupio je značajan broj subjekata iz ovog segmenta proizvodnje hrane. Nakon uvodnih pozdravnih reči, eksperti iz ove oblasti prezentovali su brojne teme u vezi sa promenama na međunarodnom tržištu sira, proizvodnjom sira u našoj zemlji, marketinškim kanalima u prodaji sira, mogućnostima izvoza sira, kao i rezultatima ankete o preferencijama potrošača i mogućnostima plasmana sira kroz turističku delatnost. Učesnici seminara dobili su zbornik radova gde su detaljno opisane sve teme koje su bile na programu.
„Seminar je obuhvatio najvažnije segmente ove proizvodnje koja je veoma značajna u okviru celokupne prehrambene industrije. Imali smo, između ostalog, priliku da se upoznamo sa karakteristikama proizvodnje u našoj zemlji gde se uz rastući trend, godišnje proizvede oko 60 hiljada tona sira od čega se izveze 10 – 12 hiljada tona. Ovaj proizvod ima pozitivan doprinos platnom bilansu zemlje, jer je uvoz značajno manji. Čini se da problemi leže u nedovoljnoj mogućnosti malih proizvođača da ozbiljnije pristupe prodaji, a neophodna je i bolja koordinacija svih učesnika u lancu: od nauke koja ima zadatak da im pomogne u unapređenju proizvodnje, regulatora koji može da im nastavljanjem aktivnih mera, pomogne u ispunjavanju svih standarda i trgovaca koji treba da zajedno sa njima popularišu domaće proizvode i omoguće lakši plasman. U svakom slučaju, ova proizvodnja ima dobru budućnost i treba očekivati napredak u svim segmentima uz veliki trud svih subjekata“, istakao je Trpovski.
„Seminar je obuhvatio najvažnije segmente ove proizvodnje koja je veoma značajna u okviru celokupne prehrambene industrije. Imali smo, između ostalog, priliku da se upoznamo sa karakteristikama proizvodnje u našoj zemlji gde se uz rastući trend, godišnje proizvede oko 60 hiljada tona sira od čega se izveze 10 – 12 hiljada tona. Ovaj proizvod ima pozitivan doprinos platnom bilansu zemlje, jer je uvoz značajno manji. Čini se da problemi leže u nedovoljnoj mogućnosti malih proizvođača da ozbiljnije pristupe prodaji, a neophodna je i bolja koordinacija svih učesnika u lancu: od nauke koja ima zadatak da im pomogne u unapređenju proizvodnje, regulatora koji može da im nastavljanjem aktivnih mera, pomogne u ispunjavanju svih standarda i trgovaca koji treba da zajedno sa njima popularišu domaće proizvode i omoguće lakši plasman. U svakom slučaju, ova proizvodnja ima dobru budućnost i treba očekivati napredak u svim segmentima uz veliki trud svih subjekata“, istakao je Trpovski.