Привредна комора Војводине

дец 04, 2023

дец 04, 2023

Секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине Бранислав Мамић истакао је да је важно да ово постане традиција. Систем креативних индустрија је значајан јер се кроз  индивидуалне креативности ствара нова интелектуална својина са тежњом индивидуалности на тржишту. У земљама ЕУ креативне  индустрије учествују са 4,4 % БДП-а и запошљавају  преко 7 милиона људи. У нашој земљи бележи се око 115 хиљада запослених у овој индустрији Привредна комора Војводине ће и даље радити на развоју и промоцији услуга из производа овог сектора индустрије.

Знање и информације су кључни ресурс савременог друштва, а концепт креативних индустрија подразумева да сва та знања, вештине и иновативност у различитим областима употребимо у неку комерцијалну сврху и због тога тај сектор обухвата читав низ индустрија за које сви знамо, попут филма, музике и примењене уметности, али и информационо-технолошког сектора, маркетинга, издавашатва, архитектуре и многих других, рекла је  Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

У уводном делу обратио се и покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, који је позвао све оне који се баве неком делатношћу из креативних индустрија да дају своје идеје, пројекте и предлоге, јер подршка свих секретаријата Покрајинске владе неће изостати.

Секретар Иванишевић је навео пример да је захваљујући заједничким улагањима  за Спомен-собу Богословије у Сремским Карловцима посета порасла са 600 туриста годишње, на 16.000 посетилаца и да је то један од аргумената да култура, традиција, уметност и туризам имају довољно разлога за улагања.