Привредна комора Војводине

авг 02, 2024

авг 02, 2024

Секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ) Славица Хајдер присуствовала је у петак, 27. октобра 2017. године на Факултету техничких наука (ФТН), Универзитета Новом Саду, конференцији поводом почетка пројекта „Agricultural Waste – Challenges and Business Opportunities Eco build“ у организацији Департмана за грађевинарство и геодезију ФТН из Новог Сада и Грађевинског факултета из Осијека, Хрватска, који је добио финансирање у склопу Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020. Конференцију је отворио декан ФТН проф. др Раде Дорословачки.
Пројекат ће се бавити увођењем новог начина коришћења пољопривредног отпада и унапређењем повезивања привредних субјеката кроз стварање прекограничне мреже корисника и добављача пепела биомасе. О досадашњим активностима на пројекту говориле су проф. др Иванка Нетингер Грубеша, Грађевински факултет Осијек и проф. др Мирјана Малешев. Главни циљ пројекта је побољшање конкурентности регионалних привредних субјеката и даље развијање пословног окружења у прекограничном подручју.
Славица Хајдер је у име ПКВ поздравила учеснике конференције.
„Пројекат „Eco build“ подразумева повезивање науке и привреде и то у сегменту који је у овом периоду развоја наше привреде можда и најпотребнији – очување животне средине и окружења. Предстоје нам значајни, скупи и дуги кораци у том правцу у оквиру процеса придруживања Европској унији. Из тих разлога, потребно је користити све доступне ресурсе да савладамо нагомилане проблеме у области управљања отпадом. Наш циљ као Коморе је да, унапредимо комуникацију између науке и наших чланица и да науку и истраживање ставимо у функцију привредног и технолошког развоја. Сматрамо да треба интензивирати контакте привреде и научне заједнице путем конференција, округлих столова и специфичних едукација, те повећаном промоцијом научних достигнућа у области привреде“, истакла је Славица Хајдер.
Како каже, грађевинска индустрија је једна од највећих потрошача природних ресурса и енергије и свака уштеда је веома важна.
„Нарочито уколико је у исто време постигнуто и збрињавање отпадних материја, што је и циљ овог пројекта, као и да резултати буду доступни и применљиви у привреди и индустрији. ПКВ ће у границама својих могућности подржати реализацију пројектних активности, те стојимо на располагању за све потребне информације“, додала је Хајдер.
Конференцији су присуствовали и проф. др Дамир Варевц, декан Грађевинског факултета Осијек, доц. др Мирјана Лабан, Истраживачки центар за смањење ризика од катастрофа, Одељење за грађевинарство и геодезију ФТН, Бранкица Табак, подсекретар Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Данијела Ћирић, „Eco build“ – тим за управљање пројектом, студенти ФТН и други.