Привредна комора Војводине

авг 01, 2024

авг 01, 2024

У заједничкој организацији Удружења услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ), Фонда за иновациону делатност и Регионалне агенције за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“ у четвртак, 13. јула 2017. године у ПКВ презентовани су Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација Фонда за иновациону делатност.

Кроз ове програме, додељује се финансијска помоћ за развојне пројекте иновативних предузећа у Републике Србије (РС). Финансирање за спровођење програма у висини од 2,7 милиона евра обезбеђено је из буџета РС са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавање који, заједно спроводе РС и Светска банка.

– Програм раног развоја намењен је приватним микро и малим предузећима у раним фазама развоја, која развијају технолошку иновацију и имају потенцијал за стварање нове интелектуалне својине, као и јасну тржишну потребу. А Програм суфинансирања иновација намењен је приватним микро, малим и средњим предузећима, основаним у РС, која развијају технолошку иновацију са конкурентном позицијом на локалном/светском тржишту и јасном тржишном потражњом, појаснио је в.д. директора Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац.

Присутне је поздравио председник ПКВ Бошко Вучуревић изразивши задовољство што је Фонд препознао ПКВ као институцију која подржава развој иновативног предузетништва.

– Микро, мала и средња привредна друштва покретачи су европске економије. Они су главни ослонац за развој привреде у развијеним економијама света, јер представљају економску снагу. Конкурентност привреде требало би да се гради на иновацијама, развоју нових идеја, производа и производних процеса. Иновативност се заснива на знању, али захтева подршку околине, рекао је Вучуревић.

Да су иновације, уз  предузетничке идеје, основа савременог предузетништва, сложила се и Славица Хајдер рекавши да је „ниво иновативности ових привредних друштава још увек низак, а опоравак овог сектора требало би да се базира на развоју иновативности“.

– Ипак, сектор микро, малих и средњих привредних друштава препознат је од стране Владе РС као један од стубова економије, те је деценија испред нас означена као деценија предузетништва. Потребно је континуирано радити на унапређењу целокупног пословног окружења и пружати како финансијску, тако и сваку другу подршку малим и средњим привредним друштвима, како би се искористио њихов пун потенцијал за развој, рекла је Хајдер.

Да је тимски рад важан, нагласила је Милица Врачарић, директор РА „Алма Монс“ истакавши да тимски рад у предузетништву може да се сврстава на два нивоа.

– Један би био рад институција на промоцији предузетништва, а касније и у стављању на располагање свих оних мера које су у Европи, односно у свету на располагању. Када је у питању тимски рад предузетника, односно њихова међусобна сарадња, ту ситуација није често најбоља због тога што још увек постоји један осећај конкуренције. То је нешто на шта институције сасвим сигурно морају да се фокусирају и морају много више да раде. Мислим да је садејство институција и њихова координација, како на покрајинском, тако и на националном нивоу од кључне улоге због тога што је држава у последњем периоду створила институције подршке, створила је амбијент, рекла је Милица Врачарић.

Фонд додељује средства до 80.000, односно до 300.000 евра по пројекту за развој иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом које поседују велики потенцијал за комерцијализацију.

Рок за пријаву је 1. септембар 2017. године, а пријава се подноси путем портала www.inovacionifond.rs где се налази сет неопходне документације и Приручник са свим детаљима процеса. Контакт адресе су: minigrants@inovacionifond.rs и matchinggrants@inovacionifond.rs.